Magyarország születésnapi tortája
Magyarország születésnapi tortája
Augusztus 20-ai ünnepség keretei között, immáron 8. éve mutatják be Magyarország tortáját, más néven az Ország tortát, melyből egész évben kóstolhatnak az érdeklődők.
Az Ország tortájának szimbolikus jelentése is van a gasztronómiai jellege mellett, miszerint Szent István ünnepe alkalmával megünnepeljük és megajándékozzuk hazánkat egy különlegességnek számító finomsággal.
Ezt a szokást 2007 óta tartjuk, melynek kezdeményezését a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület összefogásának köszönhetjük. És azóta is minden évben együtt írnak ki egy országos pályázatot, amin a cukrászdák nevezhetik a versenyre saját készítésű tortakülönlegességüket annak reményében, hogy elnyerik vele a megtisztelő címet. A nyertes torta kiválasztását pedig több fordulós szavazás során, egy neves zsűri végzi és a végeredmény kihirdetése és a torta bemutatása, minden év augusztus 20-án, Budapesten történik.
És most lássuk, mik voltak eddig a győztes torták.:
2007 – Madártej torta Zila László cukrászmester érdemeként nyerte el az Ország tortája címet
2008 – Szatmári szilvatorta néven lett aranyérmes ugyancsak a budapesti Zila Kávéház cukrászmestere, Zila László, mesterműve
2009 – Pándi meggytorta lett a győztes, mely nem meglepő módon Zila László keze munkáját és képzelőerejét dicséri
2010 – Szilvagombóc torta nyerte el a becses címet, ami a Veresegyházán élő ifj. Sulyán Pál és felesége tehetségét mutatja
2011 – Kecskeméti barackos kölestorta vitte a prímet, ami az előző évben trónfosztott, Zila László érdeme lett ismét
2012 – Szabolcsi almás máktorta lett az Ország tortája, melyet Pintér Zsolt, a veszprémi Kokó Cukrászda mestere alkotott
2013 – Milotai mézes grillázstorta nyertes torta Bacskó Szilárd mestercukrász munkáját dicséri
2014 – Somlói revolúció (Somlói forradalom) a székesfehérvári Damnicki Cukrászda mestere, Damnicki Gyula Balázs alkotása
Az idei év Ország tortájának ötletét a régóta szeretett Somlói galuska nevű desszert adta, mely alapanyagait ötvözte a mai kor közkedvelt mousse- torta formai követelményeivel. Maga a mousse egy könnyed, légies, krémes tortatöltelék, ami világszerte egyre elterjedtebb és keresettebb az édesszájú vendégek köreiben. A 2014-es nyerte torta legalsó szintje egy grillázs tészta alap, amit egy étcsokoládés mousse réteg követ. Erre kerül egy vékony narancsbetét, melyet a fehércsokoládés habkrém, ezt pedig egy kemény, vékony étcsokoládé réteg borít.
Minden édesszájú érdeklődőnek jó kóstolást kívánunk!